facebook twitter myspace vimeo youtube

Božský Kája a Darinka dostali temperamentný ráz

Premiéra dokumentu Zvonky šťastia sa niesla v znamení bašavelu. 

Plná sála divákov vítala protagonistov nového slovenského dokumentu Zvonky šťastia. Nie, nejde o známy hit od Darinky Rolinsovej a Karla Gotta, ale o film o bratrancovi a sesternici Romanovi a Maríne z rómskej osady Víťaz Dolina neďaleko Krompách.

Režisérsky tandem Marek Šulík a Jana Bučka natočili skutočný príbeh dvoch príbuzných, ktorí našli zaľúbenie v dvoch známych spevákoch. Snímka sleduje ich snaženie natočiť Rolinsovej a Gottovi videopozdrav a prespievať ich pieseň Zvonky šťastia. V pozadí vtipného príbehu, kedy si hlavní protagonisti berú na seba identitu týchto spevákov, sa ukazuje smutná realita života v rómskej osade a ich údel v slovenskej realite. 
„Pred štyrmi rokmi sa robil prvý etnografický výskum, ktorý predznačil tento film,“ povedal pri uvedení filmu Marek Šulík. „Práca na filme bola radostná. Dúfam, že na divákov vypadne z plátna jeho atmosféra,“ dodal pred zaplnenou sálou v Trenčianskych Tepliciach. Spoluautorka snímky Jana Bučka dodala, že ani samotní filmári pri točení často netušili, čo zaznamenávajú na kameru a až v strižni sa dozvedeli, čo Marína a Roman rozprávali v rómštine.

„Počkaj, keď to doma uvidia,“ pošepol pred kinom Roman Maríne, keď na nich mierilo niekoľko kamier a fotoaparátov. Uvoľnili sa až pri tradičnom bašaveli, ktorý hudobne sprevádzali talentované speváčky z Detvy. Tradičné cigánske pesničky sa niesli Kúpeľnou dvoranou a pokojne by akýkoľvek koncert na Art Film Feste strčili do vrecka – lebo čo čert nechcel, ich hudba má rytmus od nepamäti prirodzene v sebe. Je clivá, roztopašná, búrlivá i mrazivá. Ide bezmyšlienkovito z uší až pod kožu. Akurát, že sa celý bašavel konal poobede v náročných horúčavách a to je škoda, pretože podvečer by v sále Kúpeľnej dvorany neostal voľný ani centimeter štvorcový.

 

Hospodárske noviny, 20. 6. 2012

 

Leave a Reply