facebook twitter myspace vimeo youtube

Ako vzniká hudobná fúzia?

Príďte si vypočuť rozhovor etnomuzikologičky Jany Belišovej s violončelistom Romanom Harvanom o hudobnom projekte Angrusori, ktorý dokázal spojiť nespojiteľné: tradičnú rómsku hudbu s alternatívnou hudbou.

21. marca 2024 o 9:00
Filozofická fakulta UK, Gondova 2, Bratislava
3. poschodie, miestnost G309

Medzinárodné zoskupenie Angrusori, z ktorého vyčnievajú mená Iva Bittová a Nils Henrik Asheim, vo svojej tvorbe kombinuje tradíciu slovenských rómskych piesní so súčasnou, experimentálnou improvizáciou. Od roku 2022 absolvovalo sériu koncertov na Slovensku, v Nórsku a vo Veľkej Británii. 

V roku 2021 vyšiel album Live at Tou v britskom vydavateľstve Hudson Records, za ktorý získali o rok neskôr Radio_Head Awards v kategórii World Music / Folk. The Guardian ho označil za album mesiaca, oslavné recenzie pribúdali v ďalších hudobných časopisoch ako The Wire, Jazzquad či Muzikalia.

Recenzia na koncert vo Veľkej Británii: tu
***
Roman Harvan je violončelista, dlhoročný hráč orchestra SND, ale aj výtvarník. Je výraznou osobnosťou domácej inštrumentálnej, ale aj umeleckej scény. Spolupracoval na viacerých albumoch: Bezmocná hŕstka, Polajka, balady s Robertom Pospišom, piesne s Vladimírom Šarišským a vydal dve autorské CD. Je spoluzakladateľom súboru VENI – orchestra pre súčasnú hudbu. Okrem toho spolupracoval so súborom Solamente Naturali, s Debris Company, Home made mutant a s Placidom Domingom koncertoval na Olympijskom štadióne v Innsbrucku. 

***
Projekt ANGRUSORI – Rómska hudba, dedičstvo, prelínanie a improvizácia získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP. Projekt bol spolufinancovaný z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Cieľom projektu je spojiť hudobníkov z rôznych kultúrnych a etnických prostredí a vytvoriť tak nové hudobné diela fúziou toho najlepšieho, čo každý člen tohto nevšedného hudobného súboru ponúka. Ak sa chcete dozvedieť viac o programoch a projektoch financovaných z Grantov EHP na Slovensku, navštívte stránku www.eeagrants.sk.

Tags: , ,

Leave a Reply