facebook twitter myspace vimeo youtube

Najviac zaujali Rómovia a Kirschnerová


V ankete denníka SME tohto roku najviac zaujala kombinácia afterPhurikane a Jany Kirschner. Projekt Dromeha khere sa stal Kultúrnou udalosťou roka 2011.

Dvojité osvieženie

AfterPhurikane je nápad etnografky Jany Belišovej. V osadách na východnom Slovensku našla zaujímavých spevákov starých rómskych piesní a rozhodla sa pridať k nim iných muzikantov.

Z niekoľkých oslovených zostali violončelista Jozef Lupták, akordeonista Boris Lenko a na Slovensku žijúci africký perkusionista Thierry Ebam. Vznikol čarovný projekt AfterPhurikane, ktorý zdokumentovalo cédečko aj film Mareka Šulíka.

Podobné osvieženie ako AfterPhurikane vlani priniesol na scénu aj album Krajina rovina. Jana Kirschner ním prekvapila takmer všetkých, vrátane seba. Zo speváčky príjemných nevtieravých hitov sa stala osobitá autorka, ktorá začala experimentovať. Do textov vpustila citlivé osobné témy a do zvuku elektroniku.

2011 aj 2012

Oba projekty v našej ankete vlani skončili v Top 5. Keď pred pár týždňami absolvovali turné po Slovensku, ktoré sa skončilo veľkým úspechom, bolo jasné, že sa rysuje favorit tohto ročníka.

Na pódiu sa prestriedalo niekoľko zostáv – po AfterPhurikane, ktorí ponúkli aj niekoľko nových skladieb, si Lupták zahral s Kirschnerovou a jej partnerom Eddiem Stevensom, na záver zneli ľudovky v troch jazykoch.

„Dojmy z turné boli zo všetkých strán pozitívne. Všetci nám hovorili, musíte pokračovať ďalej, a aj nás to veľmi bavilo,“ vraví Jozef Lupták. „Z nahrávky koncertov som bol príjemne prekvapený. Už sme dostali pozvanie na Pohodu aj na festival Colours of Ostrava, rozmýšľame o ďalšom turné u nás aj v Čechách.“

Kvôli vyťaženiu muzikantov boli plné možnosti spojenia zatiaľ skôr len naznačené, všetci si však chcú na tento projekt nájsť čas. A v roku 2012 sa plánujú rozprávať aj o novom albume.

 

Prečo ste dali hlas AfterPhurikane a Jane Kirschner?

Ladislav Snopko
dramaturg a producent

Autorské CD Krajina rovina Jany Kirschner núkam všetkým známym s dovetkom, aby počúvali ako vracia veciam, slovám, obrazom, jednoducho našej populárnej hudbe pôvodný zmysel pre krásu, jednoduchosť a rýdzi cit. Keď som bol nedávno na koncerte s názvom Cesta domov, kde Jana hosťovala v zoskupení After Phurikane s radosťou som si uvedomil, že ich cesta vedie domov do prostredia hudby ktorej sa dá veriť.

Svetlana Waradzinová
teatrologička a pedagogička

Je to veľmi netradičné a veľmi odvážne spojenie dvoch energií, z ktorých vznikla tretia, celkom nová. Ide z toho veľká radosť. Páčilo sa mi, že Jana Kirschner vnímaná ako súčasť popkultúry išla do takéhoto projektu. Za tým vidím silu Jozefa Luptáka ako človeka schopného produkovať neobyčajné nápady.

Juraj Kušnierik
novinár

Naša najvýraznejšia popová speváčka Jana Kirschner už svojim posledným albumom Krajina Rovina naznačila, že oveľa dôležitejšie než akékoľvek celebritovské správanie sa, je pre ňu hudba. Spolupráca s AfterPhurikane jej dáva ďalší rozmer. Aj ona aj AfterPhurikane majú čosi spoločné – a to je hudobné majstrovstvo, ktoré nie je chladné, ale naopak, veľmi autentické a živé.

Juraj Chlpík
kameraman

Videl som ich spoločný koncert v Bratislave. Veľmi sa mi to páči, lebo je to úprimné a čisté.

Eduard Krekovič
archeológ

Predovšetkým som chcel oceniť záslužnú činnosť Jany Belišovej ktorá sa možno ako jediná venuje zachovávaniu autentického rómskeho folklóru. Samozrejme, kvitujem aj to, že sa k tomuto projektu pridala aj Jana Kirschner.

Lucia Nimcová
fotografka

Projekt AfterPhurikane zaujímavým spôsobom prepája hudbu Rómov a Nerómov. Je originálny a nekončí sa pri povrchnom spracovaní rómskych tradícií.

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply