facebook twitter myspace vimeo youtube

Nórov očarili slovenské rómske talenty. Ako vznikal výnimočný projekt Angrusori?

Angrusori počas workshopu v košickej Tabačke
Foto: Lukáš Berberich

Koncertný album nórsko-slovensko-českého hudobného projektu Angrusori, ktorý vyšiel 7. mája v britskom vydavateľstve Hudson Records pod názvom Live at Tou, si okamžite vyslúžil uznanie v zahraničnej tlači a jeho účastníci na rok 2022 plánujú niekoľko koncertných turné.

Májové číslo britského hudobného časopisu The Wire prináša viacero materiálov, ktoré sa týkajú slovenskej hudobnej scény. Jeden z nich je venovaný aj projektu Angrusori, o ktorom sa v ňom okrem iného píše aj toto: “…hypnotizujúci a dojímavý pohľad na dušu vylúčeného spoločenstva, vyrozprávaný cez hudobnú fúziu, ktorá je pevne zakorenená v tradícii. V jej jadre sú nadčasové piesne o zlomenom srdci, chorobe či chudobe, obohatené o najjemnejšie nánosy v podaní improvizujúcich hudobníkov.”

Kostru projektu tvoria nórsky skladateľ a hudobník Nils Henrik Asheim a jeho Kitchen OrchestraIva BittováRoman Harvan a rómski hudobníci z východného Slovenska. V deň vydania albumu Live at Tou vyšla aj pochvalná recenzia v britskom denníku The Guardian, ktorej autor John Lewis nahrávke udelil štyri z piatich hviezdičiek a vybral ho za “album mesiaca v oblasti súčasnej hudby” (contemporary album of the month).


Nóri fascinovaní slovenskými rómskymi talentmi

Čo všetko predchádzalo týmto úspechom? O začiatkoch celého projektu porozprával v rozhovore pre Rádio_FM samotný kapelník Nils Henrik Asheim. Tento hudobník a skladateľ s klasickým vzdelaním sa venuje s rovnakým zanietením organovej hudbe, skladaniu scénickej a komornej hudby, ako aj spolupráci s muzikantami z oblasti jazzu a elektroniky. Zároveň je zakladateľom súboru improvizovanej hudby Kitchen Orchestra, ktorý je domovskou kapelou kultúrnej fabriky Tou Scene v meste Stavanger. A práve tam sa to celé začalo.

“Náš saxofonista Petter Frost Fadnes sa tam stretol na konferencii s Lukášom Berberichom z kultúrneho centra Tabačka v Košiciach. Začali sa rozprávať o rómskej hudbe a čoskoro prišla reč aj na Janu Belišovú, vďaka ktorej sme získali prístup k terénnym nahrávkam rómskych piesní zo Slovenska. To, čo sme počuli, nás naozaj fascinovalo,” hovorí Asheim.

Vďaka Grantom EHP a Nórska sa podarilo finančne podporiť projekt spolupráce nórskych profesionálnych hudobníkov s naturálnymi talentmi z vylúčeného rómskeho prostredia. Prvým krokom bola výskumná cesta, počas ktorej Asheim a Fadnes navštívili rómskych spevákov priamo v ich domovoch. Ako spomína Nils Henrik, “to na nás zanechalo veľký dojem a pomohlo nám to pochopiť ducha tejto hudby a to, akú úlohu hrá v každodennom živote rómskych rodín a v sociálnom kontexte”.

Neskôr pribudli do projektu ďalší nórski hudobníci, napríklad speváčka Stine Janvin, známa hlavne z experimentálnej scény, a tiež česká huslistka, speváčka a skladateľka Iva Bittová. Nasledovali dva workshopy v Košiciach v rokoch 2016 a 2017, ktoré sa skončili koncertom v Tabačke. Pôvodne sa skupina volala Phuterdo Ore (Otvorené uši), ale tento názov sa neskôr zmenil na Angrusori (Prstienok).

Rómskych hudobníkov pomáhala vytipovať etnomuzikologička Jana Belišová z OZ Žudro, ktorá má dlhoročné skúsenosti s terénnymi nahrávkami starých i nových rómskych piesní. Za slovenskú stranu sa súčasťou projektu stali manželia Marcela a Jozef Dreveňákovci z Bardejova, ktorým medzičasom vyšli vo vydavateľstve Real Music House sólové nahrávky Giľav! a Giľav 2, ďalej huslista Patrik Žiga, gitarista Peter Mižigar, ale aj Roman Harvan, violončelista zo SND.

Hudba pre uši aj pre srdcia

“Pri počúvaní live nahrávky, ktorá vznikla na koncerte v Tou Scene v Stavangeri 23. apríla 2017, treba mať naozaj otvorené uši a srdce, ale ten, kto sa na to odhodlá, dostane veľkú odmenu. Kombinácia improvizovanej ‘vážnej’ hudby s jazzom a rómskym folklórom tu znie úplne prirodzene, hoci spočiatku museli hudobníci prekonať komunikačnú bariéru,” približuje nahrávku hudobný publicista Vladimír “Potkan” Potančok z Rádia_FM. Ako hovorí Nils Henrik, “niekedy stačí aj zjednodušený jazyk, gestá, úsmevy či smiech, ale najlepšie je začať čím skôr spolu hrať.”

Samotný kapelník ako nástroj pri skúškach používal harmónium a po tom, ako sa v prvý deň workshopu naučili hudobníci hrať niektoré piesne z repertoáru manželov Dreveňákovcov, prišli s nápadmi ako tieto piesne pospájať dokopy úvodmi, medzihrami, či zmenenými aranžmánmi, no pritom zachovať ich identitu. Výsledkom bola radosť zo spoločného hrania, ktorú počuť aj na albume. Podľa Asheima “speváci majú naozaj dôvod byť na seba hrdí, a myslím si, že na nahrávke počuť aj to, ako sú nakopnutí monumentálnym zvukom orchestra, ale zároveň aj vrelým prijatím publika, a dávajú zo seba maximum. Ukazujú svoj prirodzený talent a nazdávam sa, že takéto niečo môže ísť na hociktorú svetovú scénu.”

Hoci nahrávka mala pôvodne vyjsť na jar minulého roku a naplánované k nej bolo aj koncertné turné, pandemické časy všetko obrátili hore nohami. Nakoniec sa vydavateľstvo rozhodlo album zverejniť až tento rok a turné k nemu je naplánované na roky 2022 a 2023. Mali by to byť dve šnúry na Slovensku a dve v Nórsku, pričom koncertné plány zahŕňajú rovnako malé klubové scény, ako aj niektoré festivaly, vrátane festivalu Pohoda.

Album Live at Tou vyšiel v britskom vydavateľstve Hudson Records, ktoré sa špecializuje na folkovú indie a world music scénu. Vydávajú tam albumy interpreti ako Bellowhead, Jon Boden, Lucy Farell, Karine Polwart, Sam Sweeney či The Furrow Collective. Od začiatku mája je album prístupný ako CD, LP, či na digitálnych platformách Bandcamp, Spotify a ďalších.

Redakciu Hudba.sk informoval Vladimír Potančok z Rádia_FM a platformy World Music from Slovakia. Správu sme upravili.

hudba.sk, 20. 5. 2021

Leave a Reply