facebook twitter myspace vimeo youtube

Za Bélom Pokutom

Vo februári zomrel Béla Pokuta, veľký spevák z afterPhurikane. Až teraz sme sa to dozvedeli.

V tejto chvíli vlastne ani neviem, odkiaľ Béla pochádzal a kde žil. A neviem ani presne koľko mal rokov. Pre mňe bol jednou z hviezd súboru afterPhurikane, ktorý vytvorila Geraldina (teda Jana Belišová) a okrem skvelých rómskych spevákov a muzikantov v ňom účinkoval Jozef Lupták, Boris Lenko a Thiery Ebam.

Keď Béla spieval, vždy ma zasiahol taký tichý smútok. Tklivosť. Melanchólia. V jeho hlase aj na jeho tvári to bolo.

Mal krásny, jemne zatiahnutý hlas, ktorý občas waitskovsky zachrapčal. Kým ostatní členovia kapely mali v sebe energiu a esprit, on mal v sebe smútok. Keď som sa s ním posledne stretol, vravel, že je dáky chorý. Ale potom sa smutne usmial a zase krásne spieval.

Bélovi sa na tomto svete nežilo ľahko. Vlastne to bolo dosť hrozné. Chudoba, choroby, v jednom období dokonca niečo nie veľmi odlišné od otroctva. A potom, keď mu jeho vykorisťovateľ dal voľno, išiel na trnavský jarmok, kde sa prihlásil do speváckej súťaže a vyhral prvú cenu. Bol ňou – v Bélovom prípade skutočne bizarný – laptop. Geraldina, Boris Lenko a Jozef Lupták vedia o Bélovi rozprávať množstvo smutno-smiešnych príbehov. V tejto chvíli mi napadá ten, ako sa po koncerte v belgickom Ghente kdesi stratil. Keďže bol alkoholik s veľmi približnou predstavou o čase a priestore, bolo to vážne. Hľadali ho všade, no nevedeli ho nájsť. Nakoniec ho našli v spoločnosti éterických belgických hipisáčiek pri zadnom vchode do koncertnej sály. Oni mu dávali fajčivo a pitivo, on im spieval.

Aj teraz sa nám stratil, no už ho nehľadáme. Vieme kde je. Béla Pokuta, cigánsko-slovenský Tom Waits je spolu s éterickými bytosťami na oveľa lepšom mieste, než je chudobná osada, v ktorej žil. V najbližšom období o ňom napíšeme v tlačenom .týždni veľký článok v sérii .nadoraz, ktorá je venovaná veľkým hudobníkom, ktorí žili nadoraz a už nie sú medzi nami. Napríklad Lou Reed, Kurt Cobain, Filip Topol, Joe Strummer – a najnovšie aj Béla Pokuta.

Béla, vďaka za hudbu, za Tvoje dobré srdce, za krásne piesne, aj za všetky tie bláznivosti, čo si vystrájal. Dúfam, že máš čo fajčiť. A že Ti je s Kurtom, Louom, Joeom, Filipom – so všetkými tými muzikantami, medzi ktorých si patril, hoci si ich na tomto svete nepoznal – dobre.

Marek Šulík nakrútil o afterPhurikane výborný film Cigarety a pesničky. Béla v ňom takto rozpráva a spieva.
Juraj Kušnierik, .týždeň.sk, 29. 4. 2014 

 

 

Leave a Reply